od 31.03.2024
Beata Pawlikowska: CURRY LOVE STORY, czyli wariacje na temat wegańskiego curry
- Udostępnij
- Kopiuj link
OPIS
Kup BiletyBeata Pawlikowska: CURRY LOVE STORY, czyli wariacje na temat wegańskiego curry - Warszawa | Kupuj Bilety Online
Kup Bilety
- Udostępnij
- Kopiuj link
Menu warsztatów kulinarnych:
- Curry z czerwonej fasoli z rukolą
- Curry z pieczarkami, cukinia i brązowym ryżem
- Śmiejące się curry z zielonym groszkiem i fasolką
Kurs poprowadzi Beata Pawlikowska wraz z Sous Chefem.
Na zakończenie kursu każdy uczestnik otrzyma książkę Beaty Pawlikowskiej „Szczęśliwe Garnki”, autograf z dedykacją oraz fartuch.
Podczas warsztatów: napary/herbata/kawa/woda
Beata Pawlikowska: CURRY LOVE STORY, czyli wariacje na temat wegańskiego curry - więcej informacji
Opowieść kulinarna o curry w wegańskim wydaniu. W trakcie tej opowieści Beata Pawlikowska zabierze jej uczestników w różne zakątki świata, ale przede wszystkim do swojej szczęśliwej kuchni, w gdzie gra miła, pozytywna muzyka i powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które karmi ciało i duszę. To będą zdrowe, szybkie i pyszne dania z prostych naturalnych składników, które uczestnicy skosztują w trakcie spotkania. Menu warsztatów to ulubione przepisy Beaty oraz przepisy inspirowane tradycjami egzotycznych krajów. Będzie dużo prostych i uniwersalnych wskazówek, które mogą być wartościowymi drogowskazami dla osób rozpoczynających swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby wspólnie z nami stworzyć tę kulinarną opowieść pełną inspiracji i cudownych historii kulinarno-podróżniczych.
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Obsada:
Curry w Indiach to sposób przygotowania potrawy. Sama potrawa znana jest pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Nazwa pochodzi od tamilskiego கறி kari, dosłownie: „sos”. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu. Curry to słoneczna, magiczna przyprawa oraz różnorodność składników w potrawie. Dzięki bogactwu przypraw i składników istnieje wiele odmian curry.
Różnicę w smaku zawdzięczają odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, ucieranej za każdym razem ze świeżych przypraw. Dobór przypraw zależy od składników potrawy, od regionu oraz od osobistych upodobań. Jednak najczęściej spotykanymi przyprawami w curry są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, sól, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Inne możliwe przyprawy to m.in.: cynamon, czosnek pospolity, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon.
Nie ma ściśle ustalonych proporcji przypraw. Najczęściej spotykanymi składnikami w curry są: warzywa, ryby, kurczak, Główne rodzaje curry jakie można spotkać w restauracjach indyjskich lub tajskich to czerwone, żółte i zielone. Czerwone wykonane jest z czerwonych chilli, zielone z zielonych chilli, a żółte głównie z kurkumy i kminku.
Czy wiesz, że:
- Uważa się, że curry jest najpopularniejszą przyprawą na świecie.
- W zależności od kraju i regionu w skład masali może wchodzić do 25 przypraw.
- Curry dość powszechnie jest używane do dań mięsnych i rybnych, gulaszów warzywnych i zupy. W Indiach jest najbardziej popularna jako dodatek do różnych sosów do ryżu.
- Curry spowalnia proces starzenia, pomaga w walce z rakiem, zmniejsza stan zapalny w organizmie, oczyszcza krew i wątrobę. W medycynie ajurwedyjskiej curry stosowane jest do oczyszczania skóry, zwiększenia krzepliwości krwi i jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy.
- Aby smak curry lepiej się uaktywnił, najlepiej przesmażyć mieszankę przypraw na gorącej, suchej patelni (przez około 20 sekund).
- Curry jest jednym z tych dań, które potrafią dostosować się do potrzeb podniebień ludzi na całym świecie.
POKAŻ WSZYSTKICH
Bilety
Brak wydarzeń w: Warszawa
Brak wydarzeń w: Warszawa
Recenzje i opinie: Beata Pawlikowska: CURRY LOVE STORY, czyli wariacje na temat wegańskiego curry
Jak działają recenzje?
Brak recenzji