od 31.03.2024
Marcin Sasin - InAzia STORY, czyli tajskie smaki i aromaty
- Udostępnij
- Kopiuj link
OPIS
Kup BiletyMarcin Sasin - InAzia STORY, czyli tajskie smaki i aromaty - Warszawa | Kupuj Bilety Online
Kup Bilety
- Udostępnij
- Kopiuj link
Menu warsztatów kulinarnych:
- Ostrygi /Kolendra / Finger lime
- Red fish lub inna ryba*/trawa cytrynowa / liście bananowca
- Mleko kokosowe /mango tajskie / biała czekolada
Kurs poprowadzi Marcin Sasin wraz z Sous Chefem.
Na zakończenie kursu każdy uczestnik otrzyma fartuch.
Podczas warsztatów: wino/kawa/herbata /woda.
*Wybór ryby zależy od dostępności ryby. W 1. edycji warsztatów kulinarnych z Marcinem Sasinem był to okoń morski.
Marcin Sasin - InAzia STORY, czyli tajskie smaki i aromaty - więcej informacji
„The best taste of InAzia Story, czyli tajskie smaki i aromaty” to jedyna w swoim rodzaju opowieść kulinarna o smakach Azji, z wykorzystaniem oryginalnych produktów i przypraw wyszukanych podczas licznych podróży. Przekonaliśmy się o tym podczas 1. edycji warsztatów kulinarnych z Marcinem Sasinem. Podczas spotkania skoncentrujmy się głównie na Tajlandii. Pasją Marcina Sasina od początku kariery była kuchnia azjatycka. Szef kuchni zgłębiał smaki i aromaty Azji regularnie podróżując, odwiedzając najlepsze restauracje tego regionu oraz degustując słynną kulinarną sztukę ulicy. Jest to jedyna okazja na spotkanie z Marcinem poza hotelem. Opowieść kulinarna, którą stworzył dla Cook Story będzie pełna inspiracji, cennych i praktycznych rad dotyczących kuchni azjatyckiej oraz historii z życia Szefa Kuchni. To będzie wyjątkowa opowieść.
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Obsada:
Kuchnia tajska rozwijała pod silnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Wśród kuchni wschodniej Azji kuchnia tajska jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych. Jej cechą jest również większa "swoboda" w sposobie przygotowywania dań oraz wykorzystywania składników i przypraw. Najpopularniejsze dania kuchni tajskiej to:
- makaron jajeczny z mięsem i warzywami (bami),
- małże w sosie kokosowym (hoi maeng pu op mo din),
- potrawy typu curry (kaeng),
- curry w stylu indyjskim (kaeng kari),
- "żółte" curry kaeng luang,
- curry z mięsem w stylu malajskim, łagodne, z mlekiem kokosowym (kaeng matsaman),
- czerwone curry z mięsem (kaeng pet),
- łagodne curry z kurczakiem (tom kha kai),
- zielone curry (gaeng geow wan),
- padt hai – gruby makaron ryżowy, główny element to sos,
- zupa zrobiona na bazie pasty chili (słodko-kwaśna ) z dodatkiem galangalu i liści kaffiru (tom yum).
Czy wiesz, że…
- Ostrygi są jednym z najlepszych afrodyzjaków i bogatym źródłem cynku? 100 g surowych ostryg zawiera aż 63 mg cynku!
- Tajowie uważają, że samotne jedzenie posiłku przynosi pecha, dlatego w Tajlandii jada się zawsze w grupie przyjaciół i rodziny.
- W Tajlandii picie bezpośrednio z butelki jest uważane za niegrzeczne, a do każdego kupionego napoju otrzymasz słomkę.
- W wielu tajskich mieszkaniach nie ma kuchni bo nie opłaca się gotować, gdy wszystko można kupić na ulicy.
- Podając lub odbierając talerz z jedzeniem należy posługiwać się prawą ręką, gdyż lewą uważa się za nieczystą
POKAŻ WSZYSTKICH
Bilety
Brak wydarzeń w: Warszawa
Brak wydarzeń w: Warszawa
Recenzje i opinie: Marcin Sasin - InAzia STORY, czyli tajskie smaki i aromaty
Jak działają recenzje?
Brak recenzji