od 27.04.2024
Rafał Gajownik: Christmas SWEET STORY, czyli świąteczne wypieki
- Udostępnij
- Kopiuj link
OPIS
Kup BiletyRafał Gajownik: Christmas SWEET STORY, czyli świąteczne wypieki - Warszawa | Kupuj Bilety Online
Kup Bilety
- Udostępnij
- Kopiuj link
Menu warsztatów kulinarnych:
- Piernik rumowy z domową konfiturą śliwkową w polewie z mlecznej czekolady z kawałkami orzechów w karmelu
- Ciasto migdałowo - marcepanowe z musem czekoladowo - pomarańczowym
- Świąteczne dekoracje czekoladowe
Kurs poprowadzi Rafał Gajownik wraz z Sous Chefem.
Na zakończenie kursu każdy uczestnik otrzyma fartuch.
Podczas warsztatów: wino/kawa/herbata/woda.
Rafał Gajownik: Christmas SWEET STORY, czyli świąteczne wypieki - więcej informacji
Będzie to świąteczna, kulinarna opowieść Rafała Gajownika o domowych, Bożonarodzeniowych wypiekach.
Przygotujemy wspólnie tradycyjne, świąteczne ciasta w nowoczesnej odsłonie. Podczas warsztatów każdy samodzielnie przygotuje rumowy piernik, ciasto migdałowo-marcepanowe oraz nauczy się szybkich i prostych czekoladowych dekoracji świątecznych. Przeniesiemy się do świata korzennych aromatów i niepowtarzalnych smaków, a wszystko to w serdecznej i świątecznej atmosferze.
Zapraszamy na wigilijną, słodką opowieść kulinarną pełną inspiracji oraz cennych rad dotyczących pieczenia słodkości.
Na naszym profilu na Facebooku dodatkowa niespodzianka: Konkurs „Christmas Sweet Story, czyli świąteczne wypieki z Rafałem Gajownikiem”. Sprawdź koniecznie!
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Obsada:
Ostatnimi czasy pierniki stały się jednym z ważniejszych symboli świąt Bożego Narodzenia. Udekorowane, upieczone pierniki spełniają także funkcję ozdób choinkowych.
Pierniki charakteryzują się ciemnobrązową barwą, korzennym zapachem oraz słodkim, a jednocześnie pikantnym smakiem. Najpopularniejsze przyprawy korzenne używane do pieczenia pierników to: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon oraz pieprz. Niektórzy dodają także orzechy, rodzynki, suszone owoce np. śliwki, lawendę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Aby bakalie za bardzo nie wyschły podczas pieczenia należy je wcześniej namoczyć w mleku.
Czy wiesz, że…
- Nazwa piernik pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli „pieprzny” ze względu na intensywne, korzenne przyprawy w nim zawarte;
- Pierniki, ze względu na trwałość wynikająca z konsystencji i dodatków przypraw korzennych można przechowywać nawet kilka miesięcy;
- Migdały powinno się przechowywać w szklanych naczyniach, w ciemnym i suchym miejscu;
- Marcepan powstaje z połączenia prażonych i zmielonych migdałów, cukru oraz oleju migdałowego.
POKAŻ WSZYSTKICH
Bilety
Brak wydarzeń w: Warszawa
Brak wydarzeń w: Warszawa
Recenzje i opinie: Rafał Gajownik: Christmas SWEET STORY, czyli świąteczne wypieki
Jak działają recenzje?
Brak recenzji