od 27.04.2024
Portuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser
- Udostępnij
- Kopiuj link
OPIS
Kup BiletyPortuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser - Warszawa | Kupuj Bilety Online
Kup Bilety
- Udostępnij
- Kopiuj link
MENU:
- Portugalskie krokiety z solonego dorsza i ziemniaków
- Cataplana z owocami morza i dorszem, przygotowywana w tradycyjnym miedzianym garnku
- Budyniowe pasteis de nata z cynamonową nutą
Podczas warsztatów 2 kieliszki wina, kawa z ekspresu ciśnieniowego, wybór herbat oraz woda z cytryną.
Portuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser - więcej informacji
Zapraszamy na kolejną niezwykłą kulinarną opowieść Joli Kleser. Tym razem skupimy się na PORTUGALII!
Kultura tego małego, acz niezwykłego kraju to bajeczne połączenie jej uwarunkowań geograficznych oraz jej bogatej przeszłości i historii. Nie inaczej jest w przypadku portugalskiej gastronomii - z jednej strony zdominowanej przez nierozerwalną więź z oceanem, z drugiej strony czerpiącej z podbojów portugalskich podróżników i nawiązującej do swojej arabskiej historii.
Portugalia to przede wszystkim ryby i owoce morza. Nie sposób nie wspomnieć tutaj o wszechobecnym dorszu, na którego Portugalczycy mają ponoć 365 przepisów (na każdy dzień roku) oraz o królujących tam sardynkach, które podawane są na każdym rogu: świeżutkie, posypane morską solą i podawane prosto z rusztu. Nigdzie, tak jak w Portugalii, nie zjemy też tak bajecznych owoców morza: krewetek, kalmarów, mątwy czy małży. Ponad 800km linii brzegowej zobowiązuje!
Myli się jednak ten, kto postrzega Portugalię tylko przez pryzmat morza, gdyż ten mały kraj to równie bogaty interior i długa historia panowania Arabów. To właśnie oni rozpowszechnili w Portugalii cataplanę, czyli miedziane naczynie, w którym Portugalczycy przygotowują długo duszone dania na bazie owoców morza lub mięsa z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Cataplana oznacza zatem jednocześnie danie, jak i sam garnek, w którym danie jest podawane i który sam w sobie jest ozdobą portugalskiego stołu.
Portugalia to także raj dla wszystkich amatorów słodkości. Najbardziej popularnymi składnikami deserów są jajka, wszelkie budyniowe masy i migdały, a najbardziej popularnymi ciasteczkami bez wątpienia są lizbońskie pasteis de nata - kruche babeczki ze słodkim kremem, które spotkamy dosłownie w każdej portugalskiej cukierni, zwanej pastelaria.
Podczas najbliższych warsztatów przyjrzymy się najbardziej popularnym portugalskim składnikom oraz dodatkom i podany je tak, jak robią to Portugalczycy - z naciskiem na prostotę, świeżość i najwyższą jakość produktów.
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Obsada:
UWAGA:
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć jeżeli nie zbierze się minimalna liczba uczestników
POKAŻ WSZYSTKICH
Bilety
Brak wydarzeń w: Warszawa
Brak wydarzeń w: Warszawa
Recenzje i opinie: Portuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser
Jak działają recenzje?
Brak recenzji