inne

Portuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser

inne

Portuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser

Portuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser - Bilety

Portuguese Story - Potrugalska kuchnia Joli Kleser | Bilety Online, Opis, Recenzje | 2020, 2021

Zapraszamy na kolejną niezwykłą kulinarną opowieść Joli Kleser. Tym razem skupimy się na PORTUGALII!
Kultura tego małego, acz niezwykłego kraju to bajeczne połączenie jej uwarunkowań geograficznych oraz jej bogatej przeszłości i historii. Nie inaczej jest w przypadku portugalskiej gastronomii - z jednej strony zdominowanej przez nierozerwalną więź z oceanem, z drugiej strony czerpiącej z podbojów portugalskich podróżników i nawiązującej do swojej arabskiej historii.
Portugalia to przede wszystkim ryby i owoce morza. Nie sposób nie wspomnieć tutaj o wszechobecnym dorszu, na którego Portugalczycy mają ponoć 365 przepisów (na każdy dzień roku) oraz o królujących tam sardynkach, które podawane są na każdym rogu: świeżutkie, posypane morską solą i podawane prosto z rusztu. Nigdzie, tak jak w Portugalii, nie zjemy też tak bajecznych owoców morza: krewetek, kalmarów, mątwy czy małży. Ponad 800km linii brzegowej zobowiązuje!
Myli się jednak ten, kto postrzega Portugalię tylko przez pryzmat morza, gdyż ten mały kraj to równie bogaty interior i długa historia panowania Arabów. To właśnie oni rozpowszechnili w Portugalii cataplanę, czyli miedziane naczynie, w którym Portugalczycy przygotowują długo duszone dania na bazie owoców morza lub mięsa z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Cataplana oznacza zatem jednocześnie danie, jak i sam garnek, w którym danie jest podawane i który sam w sobie jest ozdobą portugalskiego stołu.
Portugalia to także raj dla wszystkich amatorów słodkości. Najbardziej popularnymi składnikami deserów są jajka, wszelkie budyniowe masy i migdały, a najbardziej popularnymi ciasteczkami bez wątpienia są lizbońskie pasteis de nata - kruche babeczki ze słodkim kremem, które spotkamy dosłownie w każdej portugalskiej cukierni, zwanej pastelaria.
Podczas najbliższych warsztatów przyjrzymy się najbardziej popularnym portugalskim składnikom oraz dodatkom i podany je tak, jak robią to Portugalczycy - z naciskiem na prostotę, świeżość i najwyższą jakość produktów.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bilety

Brak wydarzeń

Brak wydarzeń

Recenzje

Brak recenzji

Polecane