
od 14.09.2025
Kuchnia Żydów aszkenazyjskich
OPIS
Kup BiletyWarsztaty kuchni aszkenazyjskiej
Podobnie jak wiele innych składowych kultury żydowskiej, żydowskie jedzenie w pewien sposób jest obecne, jak i nieobecne w naszej codzienności. Od prawie 1000 lat mniejszość żydowska zamieszkuje Polskę. Jak bardzo nasze kuchnie się wymieszały?
Podczas warsztatów pragniemy przybliżyć naszym Gościom smaki i dania, które wciąż możemy spotkać na naszym stole, lub te, które bezpowrotnie z tego stołu zniknęły.
Aleksander Baron i Agnieszka Kraszewska reinterpretują kuchnię aszkenazyjską na swój sposób, dlatego przechodząc na naszą kolację będziecie mogli doświadczyć wyników poszukiwań i oryginalnego progresu kuchni.
Każdemu daniu towarzyszyć będzie opowieść i historia.
Smalec gęsi z gribenes
Forszmak ze śledzia na chałce
Żur na zakwasie z kiszonej chałki na wywarze z kaczki
Gołąbki z kawiorem po żydowsku, pęczakiem w sosie z ogórków świeżych i kiszonych, koperku
Jabłko nadziewane makagigami
WIno i alkohole:
(pairing do dań)
wódka jabłkowa Ima Distillery 40 ml
Winnica Wieliczka, Jantar (wino pomarańczowe) 75 ml
wódka o smaku borowików, Łukasz Gołębiewski Bon Ton 40ml
Golan Heights Winery, Gamla Chardonnay 2022 (kosher) 75ml
Miód pitny Mel de Petra - trzeciak panieński 2017 75m
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Kuchnia Żydów aszkenazyjskich
Brak wydarzeń
Brak wydarzeń
Recenzje i opinie: Kuchnia Żydów aszkenazyjskich
Brak recenzji