od 12.05.2024
Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów
- Udostępnij
- Kopiuj link
OPIS
Kup BiletyTradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów | Bilety Online, Opis, Recenzje | 2024, 2025
Kup Bilety
- Udostępnij
- Kopiuj link
Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów
13.12.2021, godz. 18:00
Prowadzenie: Alicja Rokicka
Kuchnia włoska jest bardzo tożsama z kulturą kraju. Jest ważna i tak samo zróżnicowana jak historia italii. Kuchnia odzwierciedla zamierzchłe czasy, wojny, panowania różnych władców i zmieniające się granice państwa. To prawdziwa mieszanka, poukładana w to co teraz rozumiemy pod hasłem Kuchnia Włoska. Jednym z wyraźnych wpływów na kuchnię włoską są żydzi- obecni w historii Italii od niemal samego początku.
Na zajęciach uczestnicy i uczestniczki dowiedzą się o prawdziwym pochodzeniu wydawałoby się, że flagowych włoskich składników. Wspólnie ugotujemy roślinne dania z ważnych żydowskich ośrodków Italii.
Caponata ebraica- potrawka warzywna z bakłażanów
Fondi di carciofi- karczochy duszone po wenecku
Finocchi alla giudia- pieczony koper włoski
Spinaci alla romana- szpinak po rzymsku
Tortolicchio. Pizza dolce ebraica
Alicja Rokicka jest autorka książek kulinarnych. Prowadzi jednego z najstarszych i popularniejszych blogów dotyczących wegańskiej kuchni. Wegan Nerd jest pełen autorskich przepisów oraz zdjęć. Ala od siedmiu lat prowadzi warsztaty i uczy wegańskiego gotowania w Krakowie oraz inny miastach w całej Polsce. W wolnych chwilach od gotowania szuka inspiracji podróżując. W tym roku została wydana jest czwarta książka “Italia dla Zielnych”
Wydarzenie w ramach projektu Cheder na Kazimierzu. Projekt współfinansowany ze środków Miasta Krakowa
Bilety: 100 PLN
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Bilety
Brak wydarzeń
Brak wydarzeń
Recenzje i opinie: Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów
Jak działają recenzje?
Brak recenzji