inne

Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów

inne

Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów

Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów - Bilety

Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów
13.12.2021, godz. 18:00
Prowadzenie: Alicja Rokicka

Kuchnia włoska jest bardzo tożsama z kulturą kraju. Jest ważna i tak samo zróżnicowana jak historia italii. Kuchnia odzwierciedla zamierzchłe czasy, wojny, panowania różnych władców i zmieniające się granice państwa. To prawdziwa mieszanka, poukładana w to co teraz rozumiemy pod hasłem Kuchnia Włoska. Jednym z wyraźnych wpływów na kuchnię włoską są żydzi- obecni w historii Italii od niemal samego początku.
Na zajęciach uczestnicy i uczestniczki dowiedzą się o prawdziwym pochodzeniu wydawałoby się, że flagowych włoskich składników. Wspólnie ugotujemy roślinne dania z ważnych żydowskich ośrodków Italii.

Caponata ebraica- potrawka warzywna z bakłażanów
Fondi di carciofi- karczochy duszone po wenecku
Finocchi alla giudia- pieczony koper włoski
Spinaci alla romana- szpinak po rzymsku
Tortolicchio. Pizza dolce ebraica

Alicja Rokicka jest autorka książek kulinarnych. Prowadzi jednego z najstarszych i popularniejszych blogów dotyczących wegańskiej kuchni. Wegan Nerd jest pełen autorskich przepisów oraz zdjęć. Ala od siedmiu lat prowadzi warsztaty i uczy wegańskiego gotowania w Krakowie oraz inny miastach w całej Polsce. W wolnych chwilach od gotowania szuka inspiracji podróżując. W tym roku została wydana jest czwarta książka “Italia dla Zielnych”

Wydarzenie w ramach projektu Cheder na Kazimierzu. Projekt współfinansowany ze środków Miasta Krakowa

Bilety: 100 PLN

CZYTAJ WIĘCEJ

Bilety

Brak wydarzeń

Brak wydarzeń

Recenzje i opinie: Tradycyjna roślinna kuchnia włoskich Żydów

Brak recenzji

Polecane z kategorii inne