
od 30.03.2025
Warsztaty kulinarne PL / EN - Wspólna kolacja
OPIS
Kup BiletyPodczas warsztatów kulinarnych odbywających się w trakcie Festiwalu Kultury Żydowskiej będziemy podróżować wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Zajrzymy do Italii, Portugalii a także do Grecji i Hiszpanii, by pokazać, że stół może łączyć różne narody i religie i że nic pewniejszego niż zmiana w kuchni.
Włochy: 25.06 godzina 17.00
Caponata to najlepszy przykład fuzji między kuchnią żydowską a włoską. I to w dodatku kuchnią żydowską o hiszpańskich korzeniach. Tego dnia pokażemy jakie przysmaki pojawiały się na stołach żydowskich i chrześcijańskich i jak trzeba się było czasem nagimnastykować, by klasyczne dania z Livorno były zgodne z zasadami kaszrutu. I jak łatwo zapomnieć o tym, skąd wzięła się caponata. Spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie dlaczego caponata z Sycylii nijak się ma do caponaty z Neapolu.
Concia di zucchine - przekąska z cukinii z miętą, znana pod wieloma nazwami i w wielu miejscach w Italii, zrobimy ją po neapolitańsku z octem
Caponata - sycylijski sposób na bakłażana,czyli przykład dania, które kuchnia włoska zaanektowała jako własne, choć w sycylijskich kuchniach pojawiło sie dopiero po 1492 roku
Caciucco - włoski rybny gulasz z Livorno przerobiony przez przybyszów z Hiszpanii tak, by mógł się pojawić na żydowskim stole, zdradzimy szczegóły!
Pizzarelle - smażone pączki z macy? brzmi dziwnie, ale smakuje świetnie, nie tylko w Rzymie, zwłaszcza po polaniu miodem.
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Brak wydarzeń
Brak wydarzeń
Warsztaty kulinarne PL / EN - Wspólna kolacja
Recenzje i opinie: Warsztaty kulinarne PL / EN - Wspólna kolacja
Brak recenzji