koncert

Ladies' Jazz Festival by SEAT - Flora Purim z Airto Moreira

koncert

Ladies' Jazz Festival by SEAT - Flora Purim z Airto Moreira

Ladies' Jazz Festival by SEAT - Flora Purim z Airto Moreira - Bilety na koncert

Ladies' Jazz Festival by SEAT - Flora Purim z Airto Moreira | Bilety Online, Opis, Recenzje | 2020, 2021

Flora Purim
- Four-time winner Down Beat Magazine’s Best Female Jazz Vocalist
- Two-time Grammy nominee for Best Female Jazz Performance
- Performed on two Grammy-winning albums including PLANET DRUM with Mickey Hart & LIVE AT THE ROYAL FESTIVAL HALL with Dizzy Gillespie.
- Czterokrotna zwyciężczynie Down Beat magazine w kategorii Jazzowa Wokalistka;
- Dwukrotna laureatka nagrody Grammy za album Planet Drum z Mickey’em Hart’em I za album Live At The Royal Festival Hall z Dizzy’im Gillespiem -
Dla tych, którzy znają Florę informacja zbędna: jej muzyka łączy pasję latynoską z jazzem amerykańskim już od 25lat Jej styl to Jazz Fusion!

Grała ztakmi sławami jak Stan Getz, wspomniany Dizzy Gillespie, The Greatful Dead, Gill Evans, Stanley Clarke, Santana, Jaco Postorious oraz z mężem; Airto Moreira, z którym wystąpi na Ladies’ Jazz Festival by SEAT Gdynia 2010.

Flora Purim pochodzi z rodziny muzycznej, ojciec był wiolonczelistą (z pochodzenia Rosjanin), matka grała na fortepianie. Miłość do muzyki ukształtowała FLorze kolekcja płyt matki: Frank Sinatra, Billie Holiday, Dinah Washington, Billa Evansa, Oscara Patersona – ulubieńców matki.

Urodziła się 06.03.1942 w Rio de Janeiro. Karierę muzyczną rozpoczęła w latach 1960tych w Brazylii. Łączyła jazz z radykalnymi protest songami tak popularnymi w tamtych czasach w Ameryce. W 1973 opublikowała swój pierwszy album w Stanach Zjednoczonych. Grałą wtedy z wielkimi twórcami free jazzu, współpracownikami Chicka Corea’i- Stanleyem Clarke’iem iJoe Farellem.W tym czasie współpracowała również z Carlosem Santaną i Janis Joplin.

Jej szesciooktawowy głos powala wszystkich od milośników piosenki, rocka (choćby współpraca z Grateful Dead) po fascynatów wszelkich odmian jazzu.

Wybrana dyskografia:
1964: Flora e MPM" (RCA Brasil)
1973: Butterfly Dreams (Milestone Records)
1974: 500 Miles High" (Milestone Records)
1974: Stories To Tell (Milestone Records)
1976: Open Your Eyes You Can Fly (Milestone Records)
1976: Encounter (Milestone Records)
1977: Nothing Will Be as It Was...Tomorrow (Warner Brothers)
1978: Everyday Everynight (Warner Brothers)
1978: That's What She Said (Milestone Records)
1979: Carry On (Warner)
1988: The Midnight Sun (Virgin)
1992: Queen of the Night (Sound Wave)
1995: Speed of Light (B&W Music)
2000: Flora Purim sings Milton Nascimento (Narada)
2001: Perpetual Emotion (Narada)
2003: Speak No Evil (Narada)
2005: Flora's Song (Narada)
Z Airto Moreira
1985: Three Way Mirror(Reference Recordings)
1985: Humble People (Concord)
1986: The Magicians (Concord Crossover)
1988: The Colours of Life (In+Out)
1989: The Sun Is Out (Concord)

Gościnnie
Chick Corea and Return to Forever - Return to Forever (1972)
Chick Corea and Return to Forever - Light as a Feather (1972)
Carlos Santana - Welcome (1973)
Hermeto Pascoal - Slaves Mass (1976)
OPA - Magic Time (1977)
P.M. Dawn and Airto – Red Hot + Rio - "Non-Fiction Burning" (1996)

Mike Hennessey powiedział, że nie potrzebuje znać ani jednego słowa po portugalsku, gdyż gdy śpiewa Flora, jej głębia interpretacji, ekstaza, moc i wielka delikatność wystarczają, by wiedzieć wszystko o tej muzyce.

Na pewno będziemy mogli doświadczyć tego już niebawem podczas Ladies’ Jazz Festival Gdynia 2010.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bilety

Brak wydarzeń

Brak wydarzeń

Recenzje

Brak recenzji

Polecane